
Google a lansat un update major pentru algoritm pe 12-13 martie
Este știut faptul că Google nu prea confirmă update-urile făcute asupra algoritmilor, dar de data aceasta au făcut-o, sublinind încă o dată că nu există metodă de revenire dacă website-ul a fost penalizat. Conform Google, singura modalitate prin care un website va fi mai bine văzut rămâne conținutul original. Și da, conținutul contează enorm – dar nu este singurul factor care influențează poziția website-ului raportat la cuvinte cheie în motoarele de căutare.
Ce s-a schimbat?
Chiar și după o săptămână este mult prea devreme pentru a ne pronunța. Pe forumurile din afara țării s-a vehiculat că au fost vizate website-urile din domeniul sănătății / medicinei, totuși Google a infirmat acest lucru.
Din datele noastre, au fost înregistrate schimbări de poziție (pozitiv sau negativ) pentru peste 80% din website-uri:
– Pentru site-urile mici, de nișă, foarte targetate traficul organic a rămas cam la același nivel – atâta timp cât website-ul încă apare pe prima pagină.
– Pentru magazinele online ce înregistrau căutări pe cuvinte cheie multiple traficul organic prezintă fluctuații destul de mari, care cu siguranță, au apărut datorită noului update.
Ce trebuie făcut dacă site-ul a fost „penalizat”?
După cum spuneam mai sus, este mult prea devreme pentru a ne pronunța.
Procedura simplificată care a dat roade de-alungul timpului: se compară website-ul afectat negativ cu website-urile concurenței care au beneficiat de o creștere considerabilă (minim 3-4 site-uri), se analizează datele obținute și pe baza lor se crează o soluție. Totuși, vă sfătuim să nu săriți direct la concluzii și să mai așteptați minim 1-2 săptămâni înainte de a face modificări substanțiale.
Ce poți face în acest timp:
- Achiziționează spațiu web cu IP Dedicat, eventual poți trece la un VPS sau un server dedicat dacă îți permite bugetul.
- Implementează certificat SSL (este gratuit prin LetsEncrypt; majoritatea providerilor de găzduire îl oferă prin cPanel).
- Trimite noile link-uri către Google Search Console (Webmaster Tools).
- Verifică site-ul: conținut (să nu fie duplicat), titluri, descrieri și chiar tag-urile de pe site. Evită să faci keyword stuffing.
- Poți implementa și un plugin de cache, majoritatea CMS-urilor îl au integrat sau poate fi descărcat gratuit.