Se mai face SEO în 2021?
Ciudat, scriu articolul acesta pentru că nu am somn, pentru că am scris advertoriale toată seara pentru clienții mei și pentru că le-am trimis spre publicare către diverse blog-uri. Suntem încă în 2020 și totuși în titlul articolului menționez 2021. Asta pentru că a fost un an ciudat, un an în care unii clienți au trebuit:
- să suspende activitatea și să aștepte să o reia în 2021 (spre exemplu: saloanele de evenimente, restaurantele ce nu doresc să facă livrare)
- să suspende activitatea în mod repetat și să o reia (spre exemplu: sălile de fitness, saloanele)
- să renunțe la anumite servicii oferite
- să închidă magazinele fizice și să vândă exclusiv online
Pentru a ajunge la subiectul nostru voi încerca să dezvolt ultima categorie de clienți, o categorie care a cunoscut creșteri de vânzări exponențiale odată cu investirea unor sume considerabile în publicitatea online, în ciuda perioadei grele. Nu putem spune cine sunt acești clienți (clauze de confidențialitate), dar putem să spunem metodele prin care am reușit să aducem pe profit câteva magazine online care nu vindeau în trecut.
În portofoliul nostru de clienți sunt oameni care n-au avut niciodată încredere în mediul online, dar clienți care doreau un website de prezentare – website pentru care achitau o taxă lunară de găzduire și mentenanță – nimic mai mult. Acești oameni vindeau îndeosebi în magazine proprii fizice unde plăteau chirii către diverse centre comerciale (exemplu Mall-uri) și dacă mai vindeau de 1000-2000 de euro pe lună online era totul perfect. În luna martie au fost nevoiți să își suspende activitatea și de aici a pornit trecerea pe online.
Din fericire pentru noi, am avut cu ce lucra; bugetele clienților fiind destul de mari încât să dezvoltăm campanii de promovare online pe: Google Ads, Facebook Ads și SEO. Ei bine, dacă Google Ads și Facebook Ads au adus conversii semnificative din prima săptămână… pentru SEO lucrurile au stat un pic diferit – ceea ce era perfect normal. Fiind vorba de magazine online cu multe categorii (multe cuvinte cheie), am alocat un buget de 20 de ori mai mic pentru SEO decât pentru Facebook Ads / lună, în anumite luni chiar de 30 de ori mai mic (atenție: vorbim de bugete cuprinse între 5.000 și 20.000 euro / lună pentru Facebook Ads).
În primele 3-4 luni vânzările din SEO nu au adus profit niciunui client – competiție mare, cu vechime și buget similar cu al clienților sau mai mari. Totuși vânzările au crescut lunar, iar în momentul de față aduce vânzări totale de 15-30 ori mai mari decât suma investită lunar de fiecare client. Conform Google Analytics, în momentul de față SEO generează pentru acești clienți între 25% și 40% din vânzările totale.
Da, SEO nu generează același trafic precum campaniile plătite – este aproape imposibil raportându-ne la bugetul alocat pentru fiecare. În schimb generează vânzări. De notat este faptul că bugetul alocat campaniilor de pe Facebook Ads și Google Ads ne-a permis să creăm brand-uri, brand-uri care generează trafic organic.
În concluzie recomandăm în continuare SEO – chiar dacă la un nivel mai mic, chiar dacă este doar pentru un cuvânt cheie, chiar dacă desfășoară campanii intense de Google Ads și Facebook Ads. Deși rezultatele nu vin imediat și poate dura câteva luni (sau în anumite cazuri chiar peste 1 an), rata de conversie din căutarea organică este, în general, mai mare decât cea obținută prin campanii plătite și cu siguranță va exista profit.